Advertoriaali Lääkärilehdessä

Advertoriaali on lehtijutun muotoon kirjoitettu ja taitettu printti-ilmoitus, joka jäljittelee ulkoasultaan, taitoltaan ja typografialtaan saman julkaisun toimituksellista sisältöä. Termi advertoriaali tulee englanninkielisistä sanoista "advertisement" (mainos, ilmoitus) ja "editorial" (pääkirjoitus).

Advertoriaalin ja tavallisen artikkelin ero on siinä, että asiakas vastaa itse sisällöstä. Advertoriaali on siis teknisesti ottaen mainos, mutta sen sisältö voi olla esimerkiksi artikkeli. Advertoriaalit erotetaan selvästi muusta sisällöstä esimerkiksi taitolla ja muilla ulkoasuun vaikuttavilla tekniikoilla, kuten reunamerkinnöillä, joissa lukee "mainos".
 

”Hyvä advertoriaali on toimituksellisesti tehty julkaisu, jonka taitto, rytmi ja sisältö muodostavat kiinnostavan kokonaisuuden. Teknisenä tuotantona advertoriaali voi olla joko lehden välissä ns. sisäänpistona tai kiinteästi nidottu osaksi lehteä tai painettu muun lehden mukana osaksi sen sivuja. Advertoriaalista kuten lehtimainoksestakin tulee selvästi ilmetä, että se on markkinoijan tuottamaa ja maksamaa sisältöä.” -Julkisen sanan neuvosto (JSN)

 

Lääkärilehden ohjeet advertoriaalityyppisen ilmoitusaineiston suunnitteluun

Advertoriaalin tulee kunnioittaa lukijan oikeutta selkeään jaotteluun toimituksellisen ja markkinointiviestinnän välillä. Lukijan tulee ensi silmäyksellä ymmärtää, että aineisto on tunnistettavan ilmoittajakumppanin laatimaa markkinointiviestintää Lääkärilehdeltä ostettuun mediatilaan. Tämä – kuten laadukas suunnittelu aina – on omiaan takaamaan sen, että ilmoittajan viesti menee hyvin perille ja saa myönteisen vastaanoton. Edellä kuvatut ominaisuudet voi toteuttaa monilla eri keinoilla.  Lääkärilehti ei halua etukäteen rajoittaa tai ohjata ilmoittajan suunnitteluprosessia millään tavalla.

  • Advertoriaali on merkittävä tunnisteella "MAINOS"
  • Advertoriaalin lopulliseksi suunnitellusta sisällöstä tulee toimittaa pdf-tiedosto tarkistettavaksi hyvissä ajoin, jotta ilmoittajalla on riittävästi aikaa toteuttaa mahdollisesti tarpeelliset muutokset. Toimita advertoriaalin vedos osoitteeseen laakarikompassi@laakariliitto.fi, jotta voimme tarkastuttaa liitteen Lääkärilehden päätoimittajalla tai toimituspäälliköllä.
     

Lääkärilehden advertoriaaliohje.pdf